Kulki bananowo-kokosowe z czekoladą

Kulki bananowo-kokosowe z czekoladą.

Kulki bananowo-kokosowe z czekoladą.

Dzisiaj odrobina letnich smaków, czyli połączenie banana i wiórków kokosowych. To takie trochę trufle (bo w sumie kremowe i delikatne), a trochę ciasteczka (bo pieczone i z czekoladą).
Dużo zależy od jakości wiórków kokosowych, które są dominującym smakiem tego deseru, dlatego wykorzystajcie do przygotowania sprawdzony przez siebie produkt.
W innym wariancie kuleczek możecie zwiększyć ilość wiórków do 3 pełnych szklanek i zrezygnować z cytryny. Wtedy wyjdzie Wam coś podobnego do domowych batoników bounty 🙂

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 30 sztuk

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2,3 szklanki wiórków kokosowych
  • wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 0,5-1 tabliczki  gorzkiej/mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy do nich sok z cytryny. Dosypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do bananowo-kokosowej masy. Mieszamy.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.

Kulki bananowo-kokosowe z czekoladą.

Kulki bananowo-kokosowe z czekoladą.

Kulki bananowo-kokosowe z czekoladą.

Kulki bananowo-kokosowe z czekoladą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Kulki bananowo-kokosowe z czekoladą

  1. kasiac

    To są absolutnie moje smaki! Pyszne kulki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.