Ciasteczka z orzechami i czekoladą

Ciasteczka z orzechami i czekoladą.

Te ciasteczka to coś jak nasze krajowe cantuccini – twarde, słodziutkie i genialne do kawuni. Mimo, że jest ich całkiem sporo, znikają w zastraszającym tempie. Połowa rozeszła się zanim jeszcze dobrze przestygły. Możecie do nich wykorzystać ulubione orzechy albo migdały. Pyszne będą i z gorzką i z mleczną czekoladą. Pełna dowolność.
Przepis (minimalnie zmodyfikowany – dodałam więcej mąki) pochodzi ze specjalnego wydania magazynu Moje Gotowanie 6/2018.

czas przygotowania: 30 min przygotowanie+2 godz chłodzenie+15 min pieczenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 60 ciasteczek

Składniki:

  • 110 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • 1 jajko
  • 280-300 g mąki
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich lub laskowych (u mnie włoskich)
  • 100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Masło drobno siekamy. Ucieramy z cukrem, solą i jajkiem.
Dodajemy 280 g mąki i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy pozostałe 20 g mąki.
Orzechy i czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej formujemy rulonik o średnicy około 2,5 cm.
Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki.
Każdy rulonik kroimy na około 1 cm plasterki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do 15 min.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Genialnie smakują z kawunią.

Ciasteczka z orzechami i czekoladą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.