Bułeczki cynamonowe (cinnamon rolls)

Bułeczki cynamonowe (cinnamon rolls).

Wybrałam się ostatnio do kawiarni na świąteczną kawusię. Pachnącą, podaną w figlarnym kubeczku z panem pierniczkiem. Pyszną.
Do kompletu można była kupić cynamonowego ślimaczka. Nie kupiłam, ale pachniał tak nieprzyzwoicie, że ciągle o nim myślałam. No i wymyśliłam, że upiekę sobie własne cinnamon rollsy. Jak ja to lubię!

czas przygotowania: 2,5 godziny
poziom trudności: średni
ilość porcji: 12-15

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 opakowania drożdży instant (2 x 7g)
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki masła

Składniki na farsz:

  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki cynamonu

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, mąką i solą. Dolewamy mleko, wodę i rozpuszczone (ale przestudzone) masło.
Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt.
Smarujemy na całej powierzchni farszem (cukier utarty z cukrem i cynamonem). Zawijamy jak roladę.
Kroimy na 12-15 plasterków, które układamy koło siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 30 minut do dalszego wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. Bułeczki powinny się w tym czasie ładnie zarumienić.

Bułeczki cynamonowe (cinnamon rolls).

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *