I jak Wam idzie korzystanie z ostatnich smaków lata? Pomidory nadal przepyszne, więc warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie pomidorowej ze świeżych warzyw. Zupka właściwie robi się sama, a smak….nieporównywalny do zupy z przecieru albo z koncentratu.
czas przygotowania: 35-40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 kg świeżych pomidorów (najlepiej malinowych)
- 1 duża cebula cukrowa
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- ewentualnie przegotowana woda
Przygotowanie:
Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórkę.
W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w paski i czosnek pokrojony w plasterki.
Smażymy mieszając do czasu, aż cebula się zeszkli.
Pomidory bez skórki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka. Zmniejszamy ogień i dusimy do czasu, aż pomidory się rozpadną.
Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
W razie potrzeby dodajemy przegotowaną wodę.
Podajemy ze świeżą bazylią i makaronem.
Smacznego!
Dodaj komentarz