Nie wiem, czy ma to jakiś związek z pogodą, czy po prostu ostatnio tak mam, ale za każdym razem, kiedy zastanawiam się, co bym zjadła odpowiedź jest jedna – ZUPKĘ! Jak sobie myślę, tak robię. I od dwóch tygodni produkuję pomidorowe, marchewkowe i groszkowe.
Dziś przepis na orientalną zupę z groszku.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 2
Składniki:
- 450-500 g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 l bulionu warzywnego + bulion do podlewania
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- do podania: ziarenka czarnuszki
Przygotowanie:
W garnuszku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Dodajemy ziarenka pieprzu, kmin rzymski, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy często mieszając, aż do zeszklenia się cebulki.
Dorzucamy do garnuszka groszek i zalewamy bulionem. Gotujemy zgodnie z przepisem na mrożonce.
Blendujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli zupa jest dla Was za gęsta, dodajemy bulionu.
Przed podaniem posypujemy ziarenkami czarnuszki.
Smacznego!
A ja mam ochotę na wszystko co zielone (nie mogę doczekać się prawdziwej wiosny!) 🙂 Taka zielona groszkowa to jest to! I do tego z kuminem, który uwielbiam 🙂