Tak kombinuję i kombinuję z tym gotowaniem, ale raz na jakiś czas nachodzi mnie na coś mocno tradycyjnego i klasycznego. Bez żadnych udziwnień.
czas przygotowania: 60 minut (z wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolą)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-6
Składniki:
- 250 g suszonej białej fasoli JAŚ
- 350 g chudej kiełbasy
- 300 g chudego boczku w kawałku
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- w razie potrzeby woda do dolania
- 5-6 ziarenek pieprzu
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 3 łyżki majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę przygotujcie wcześniej. Trzeba ją namoczyć (nie dłużej niż 12 godzin, a w czasie moczenia starajcie się zmienić wodę) i ugotować do miękkości.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy do czasu wytopienia się tłuszczu. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Smażymy do czasu zrumienienia się kiełbaski. Dorzucamy listki laurowe i ziarenka pieprzu.
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażmy mieszając do czasu zeszklenia się cebulki.
Wrzucamy ugotowaną fasolę. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Zagotowujemy.
Dodajemy słodką i ostrą paprykę. Dorzucamy majeranek. Gotujemy na małym ogniu przez 15 min.
Po tym czasie doprawiamy solą i w razie potrzeby pieprzem.
Podajemy z chlebkiem albo z bułką.
Smacznego!
Dodaj komentarz