Dziś coś z bardziej tradycyjnej kuchni polskiej. To jednen z przepisów mojego autorstwa, który znajdziecie w darmowym e-booku “5 tygodni smacznego gotowania”, którego możecie pobrać klikając tu:
czas przygotowania: 120 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 700-750 g kiełbasy (np. głogowskiej)
- 2 łyżki ostrego chrzanu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 l bulionu z kurczaka
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka ziarenek kminku
- 5-6 ziarenek pieprzu
- sól, pieprz
- do podania: świeże pieczywo albo ziemniaki
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy i siekamy. Wrzucamy do garnka i zalewamy połową bulionu. Dorzucamy ziarenka pieprzu, kminek i listki laurowe.
Przez 60-70 minut gotujemy pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy bulionu (ale uwaga – mniej więcej pół szklanki powinno zostać do pieczenia).
Kiedy kapusta będzie miękka przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Dolewamy pozostałą część bulionu.
Na kapuście układamy ponacinane kawałki kiełbasy. Każdy smarujemy mieszanką chrzanu i dwóch musztard.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 30 minut. W razie potrzeby podlewamy kapustę bulionem.
Tak przygotowaną kiełbasę w kapuście podajemy cieplutką w towarzystwie ziemniaków albo świeżego pieczywa.
Smacznego!
Dodaj komentarz