Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda szaleje. Co tu dużo opowiadać – zaczęła się jesień. Rano, kiedy wychodzę z domu, jest chłodno i pachnie końcem lata. W ciągu dnia pojawia się przyjemne ciepełko, ale bez szaleństw temperaturowych. Za to wieczorem wyciągam kurtkę.
Skończyły się upały, więc powoli trzeba się zacząć przestawiać na bardziej konkretne obiadki. Zaczynamy jesień!
czas przygotowania: do 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 600 g filetów z indyka
- 500 g pieczarek
- 1 małe opakowanie śmietany (u mnie 18%)
- 2/3 szklanki bulionu z kurczaka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety z indyka myjemy i kroimy w sporą kostkę. Dokładnie solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do czasu lekkiego zrumienienia. Zdejmujemy z patelni.
Pieczarki myjemy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy często mieszając.
Kiedy pieczarki zaczną się rumienić, dodajemy na patelnię podsmażonego indyka i wlewamy bulion.
Dusimy na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie, stopniowo dodajemy na patelnię śmietanę (zmieszajcie ją wcześniej z kilkoma łyżkami gorącego bulionu z patelni). Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut, do czasu aż sosik trochę się zredukuje.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!
Dodaj komentarz