Podobno z dyni da się zrobić absolutnie wszystko. W tym sezonie postanowiłam sprawdzić, czy to prawda. Ostatnio testowałam jak dynia będzie smakowała w sosie do spaghetti.
I to był świetny pomysł, bo dynia z ostrym serem i szynką szwarcwaldzką smakuje lepiej niż najlepsza carbonara.
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 300 g dyni (bez pestek i skórki)
- 200 g szynki szwarcwaldzkiej
- 150 g ostrego sera
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki oregano
- 400 ml gęstej śmietany (najlepiej kremówki 36%)
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 300-350 g ulubionego makaronu pełnoziarnistego
Przygotowanie:
Gotujemy makaron. Kiedy będzie gotowy odcedzamy go i odstawiamy.
Dynię i ser żółty ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek utarty na tarce o małych oczkach i dynię.
Smażymy około 5 minut.
Szynkę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na patelnię. Podsmażamy.
Zalewamy śmietaną, dodajemy utarty ser, gałkę muszkatołową i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy.
Dodajemy na patelnię ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką z pietruszki.
Smacznego!
Dodaj komentarz