Dobry szpinak nie jest zły. Zwłaszcza solidnie doprawiony czosnkiem i przyjemnie zapieczony. Teraz, kiedy trwa sezon na świeży szpinak, nie ma potrzeby sięgania po mrożonki, ale zimą – czemu nie.
Przepis jest prosty, a efekt końcowy przyjemny dla oka i dla podniebienia. Jeżeli skorzystacie z samej fety, zawijasy będą słone. Takie też mają swoich amatorów, ale dla złagodzenia słonego smaku możecie wymieszać fetę z twarogiem w proporcjach 1:1.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 16 sztuk
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 250 g świeżego szpinaku (około 100 g zamrożonego)
- 2 ząbki czosnku
- 270 g seta typu feta, lub mieszanki serów
- 80 g czarnych oliwek, albo 16-17 sztuk
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i wrzucamy szpinak. Dusimy do odparowania wody.
Dodajemy szpinak przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
Kiedy ostygnie, bardzo dokładnie siekamy.
Dodajemy rozdrobniony widelcem ser i mieszamy.
Na końcu dodajemy pokrojone w krążki oliwki ponownie mieszamy.
Wykładamy masę na płat ciasta francuskiego. Rozprowadzamy, uważając, żeby z dłuższych brzegów zostały po około 2 cm ciasta bez farszu. Zawijamy jak roladę, a następnie kroimy w poprzek na 16 kawałków.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej (na płasko) zawijaski.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 min w temperaturze 150 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz