W ostatnią sobotę, wykazując się wrodzoną przebiegłością i sprytem (a przy okazji korzystając z zaproszenia znajomych), wybraliśmy się za miasto, delektować się pysznościami, słoneczkiem i wielką zielonością. W udziale przypadło nam przygotowanie części warzywnej spotkania. Wyszło może nie do końca warzywnie, ale naprawdę przepysznie. Sprawdźcie.
czas przygotowania: około 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- rukola (1 duża garść na każdą porcję)
- 2 sztuki awokado (po pół na każdą porcję)
- 2 serki camembert (po pół na każą porcję)
- pomidorki koktajlowe (po 4-5 na każdą porcję)
- 4 duże łyżki pestek z dyni (po 1 na każdą porcję)
- ewentualnie: 8-10 plastrów boczku wędzonego, albo wędzonego parzonego
Składniki na sos:
- 2 duże łyżki słodkiego dżemu malinowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1,5 łyżki oleju
- 1,5 łyżki wody (ewentualne trochę więcej, jeśli sos będzie za gęsty)
Przygotowanie:
Rukolę dokładnie myjemy, odsączamy i układamy po jednej garści na każdym talerzu.
Awokado obieramy i kroimy w plasterki.
Ser kroimy w trójkąciki, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Układamy wszystko na rukoli i posypujemy uprażonymi na patelni bez tłuszczu pestkami dyni.
Jeśli chcecie dodać do sałatki boczek, to jego plasterki (im cieńsze, tym lepiej) smażymy na rumiany kolor. Gotowe chipsy z boczku kruszymy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.
Przygotowujemy sos dokładnie mieszając wszystkie składniki. Polewamy nim sałatkę.
Sałatka na zdjęciu to dwie porcje na jednym talerzu.
Smacznego!
Dodaj komentarz