Pasta z zielonego groszku i awokado

Pasta z zielonego groszku i awokado.

Pamiętacie warsztaty kulinarne Lidla, które prowadziła Daria Ładocha? Zostało mi po nich dużo fajnych wspomnień i kilka przepysznych przepisów. Jeden z nich to pasta z zielonego groszku i awokado. Magia na kawałku chleba.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała jakiejś magicznej przyprawy i nie pozmieniała proporcji. W liście składników znajdziecie moją wersję i przepis oryginalny.
P.S. To kto jest Agentem? 😉

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5-6

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego groszku (około 0,5 kg)
  • 1 awokado
  • sok z 1 limonki
  • 2 papryczki chili
  • 0,5 pęczka kolendry (w oryginalnym przepisie 1 pęczek)
  • 5-6 łyżek prażonych pestek dyni (w oryginalnym przepisie 3 łyżki prażonych pestek słonecznika)
  • 1 łyżka kuminu (w oryginalnym przepisie brak kminu rzymskiego)
  • sól (w oryginalnym przepisie 1 łyżeczka, ja po prostu doprawiłam do smaku)
  • pieprz (w oryginalnym przepisie brak)
  • do podania: świeże pieczywo

Przygotowanie:

Groszek blanszujemy, odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Awokado obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i zalewamy sokiem z limonki. Mieszamy, żeby sok dotarł do wszystkich kawałków. Chili obieramy z pestek i kroimy na kawałki.
Do sporej miski wrzucamy groszek, awokado z sokiem z limonki, chili i posiekaną kolendrę. Blendujemy na gładką masę.
Doprawiamy kminem rzymskim, solą i w razie potrzeby pieprzem.
Pod koniec dodajemy uprażone pestki z dyni i dokładnie mieszamy.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

Pasta z zielonego groszku i awokado.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.