Dziś mam dla Was kolejny pomysł na pożywne i sycące śniadanie. Idealne na chłodny, pochmurny poranek.
Kurczaka najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej, bo jego pieczenie zajmuje zbyt dużo czasu jak na poranne przygotowania.
czas przygotowania: bez pieczenia kurczaka około 35-40 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4-5
Składniki na pastę:
- 1/3 szklanki zielonej, albo czerwonej soczewicy (suchej)
- 100-150 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała garść rukoli + rukola do podania na kanapkach
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia szalotki z czosnkiem
- ulubiony chleb
Składniki na kurczaka:
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
Przygotowanie:
Kurczaka obieramy, nacieramy przyprawami i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wsadzamy do rękawa do pieczenia i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gotowego kurczaka kroimy na plasterki.
Przygotowujemy pastę z pomidorów.
Szalotkę siekamy w drobną kosteczkę, a czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach. Wrzucamy na patelnię, na której rozgrzaliśmy odrobinę oliwy. Smażymy do zeszklenia się szalotki.
Soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy (zielona soczewica gotuje się około 25 minut, czerwona około 15-20 minut). Nie powinna się rozpadać. Po odcedzeniu przekładamy do miseczki.
Dodajemy suszone pomidory i usmażoną szalotkę z czosnkiem.
Dorzucamy niedużą garść umytej i odsączonej rukoli. Całość blendujemy.
Jeżeli masa będzie za gęsta, dodajemy odrobinę przegotowanej wody.
Solimy, pieprzymy i dodajemy uprażonego słonecznika. Mieszamy.
Tak przygotowaną pastą smarujemy kromki chleba. Układamy na nich rukolę i plasterki kurczaka.
Smacznego!
Dodaj komentarz