Połączenie gruszki z gorgonzolą i orzechami, to zawsze trafiony pomysł. Tym bardziej, kiedy wszystko zapieczemy w piekarniku i zaserwujemy cieplutkie. Gwiazda każdej imprezy, albo obłędna przegryzka w ciągu ciężkiego, jesiennego dnia. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie trzeba to nadrobić.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12 sztuk
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 125 g sera gorgonzola
- 1 duża gruszka, albo 2 małe
- 50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto francuskie dzielimy na 12 równych części, a brzegi każdego prostokąta lekko zawijamy do góry.
Ser kruszymy na kawałki, albo kroimy w kosteczkę.
Z gruszek wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w plasterki.
Każdy kawałek ciasta posypujemy gorgonzolą. Na wierzchu układamy po kilka plastrów gruszki.
Całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem tak, żeby kawałki ciasta się nie stykały i pieczemy 15-20 min w temperaturze 150 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz