Zapowiada się piękna grillowa sobota. Może tym razem odrobinę kurczaka?
Przygotowując dobroci na majówkę, wpadłam na pomysł, żeby do marynaty wykorzystać odrobinę ketchupu, który i tak czekał na grillowane kiełbaski. Dodałam do tego trochę ostrej papryki i czosnek. Wyszło słodko-ostro i przepysznie. Sprawdźcie sami.
czas przygotowania (bez pieczenia): 15 min + marynowanie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki ketchupu (u mnie pikantny)
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól
- ewentualnie, jeśli nie macie czasu, żeby kurczak poleżał w marynacie, możecie do niej dodać 0,5 łyżeczki soku z cytryny, albo octu winnego
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, obieramy i dzielimy na porcje.
Przygotowujemy marynatę: czosnek ucieramy na tarce o małych oczkach, mieszamy z olejem, ketchupem, papryką i solą.
Dokładnie obtaczamy w tej marynacie kawałki kurczaka, przekładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Najlepiej, jeśli mięso przeleżakuje w marynacie przez noc.
Jeżeli nie macie czasu, dodajcie do marynaty odrobinę octu winnego, albo soku z cytryny.
Tak przygotowanego kurczaka przygotowujemy na grillu (na tackach), w piekarniku (w rękawie), albo na patelni.
Smacznego!
Dodaj komentarz