Ciasta sezonowe zawsze znikają w ekspresowym tempie. Z resztą lato daje nam setki pomysłów na ciasta, o których zimą możemy tylko marzyć.
Jakie ciasto znika u Was najszybciej? U mnie jednym z liderów „wyparowywania” jest puszyste ciasto z jagodami. Tak naprawdę można je przygotować z każdymi owocami (wiśnie, brzoskwinie i śliwki sprawdzą się tak samo dobrze). W wersji „na bogato” dodaję do niego jeszcze maliny.
czas przygotowania: około 80 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: około 16
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- aromat waniliowy
- 3 jajka
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki owoców (jagody, albo jagody i maliny)
- ewentualnie: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zacznijcie od rozpuszczenia margaryny i odstawcie ją na bok do wystygnięcia.
Potem umyjcie owoce i dajcie im odcieknąć. Im mniej wody na nich zostanie, tym lepiej.
Jeśli chodzi o przygotowanie ciasta, to jest bardzo proste: całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dolewamy wystudzoną margarynę, śmietanę i aromat waniliowy, ciągle miksując.
Na końcu dodajemy do masy mąkę i proszek do pieczenia. Na tym etapie mikser powinien już działać na mniejszych obrotach.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem foremki (ja korzystam z 20 x 30 x 5 cm, ale może być niewielka tortowa). Całość posypujemy jagodami (i np. malinami – taka wersja na zdjęciu).
Pieczemy około 45 – 50 min w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec tego czasu zacznijcie sprawdzać ciasto patyczkiem.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz