Mus czekoladowy

Mus czekoladowy.

Macie czasem ochotę na coś mocno czekoladowego? Takiego czekoladowego do granic możliwości. Takiego, że sama czekolada nie wystarcza? Mi się zdarza. I właśnie wtedy ten deser ratuje mi życie.
Gęsty i aromatyczny mus czekoladowy, który możecie przyozdobić chrupiącymi orzechami, wiórkami kokosowymi albo świeżymi owocami. Na przykład latem podany z malinkami albo truskaweczkami…. Uwielbiam!
Jeśli kochacie czekoladę, to jest przepis dla Was 🙂

czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie (co najmniej godzina)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4-5 (w zależności od wielkości naczynek)

Składniki:

  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 3 listki żelatyny
  • do dekoracji: mieszanka pokruszonych orzechów, wiórki kokosowe albo wiórki kakaowca

Przygotowanie:
Do garnuszka przekładamy śmietanę i serek homogenizowany. Dorzucamy pokruszoną w kosteczki czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady.
Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie przez 5-7 minut. Odsączamy i dodajemy ciepłego musu czekoladowego. Rozpuszczamy mieszając.
Mus przelewamy do naczynek i kiedy lekko przestygnie odstawiamy do lodówki do całkowitego wychłodzenia.
Kiedy zgęstnieje dekorujemy np. kruszonymi orzechami.

Mus czekoladowy.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.