Macie już plan na ciasto na niedzielę? Jeżeli nie, to może ciasto dyniowe?
Jego przygotowanie zajmuje co prawda chwilkę, ale smak wynagrodzi Wam oczekiwanie.
Dodajcie do środka ulubione orzechy i bakalie albo płaską łyżeczkę cynamonu.
Taką jesień, to ja rozumiem!
czas przygotowania: 70-80 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: brytfanka
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 300 ml oleju
- 100 g wiórków kokosowych
- 400 g dyni utartej na tarce o małych oczkach
- 400 g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g siekanych orzechów (u mnie mieszane włoskie i nerkowca)
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Powoli dolewamy olej.
Dodajemy wiórki kokosowe i dynię. Delikatnie miksujemy.
Ciągle miksując dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Dodajemy orzechy. Mieszamy.
Przelewamy do blaszki o wymiarach około 35×25 cm i pieczemy około 40 minut w temperaturze 150 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz