Ciasto dyniowe z orzechami

Ciasto dyniowe z orzechami.

Ciasto dyniowe z orzechami.

Macie już plan na ciasto na niedzielę? Jeżeli nie, to może ciasto dyniowe?
Jego przygotowanie zajmuje co prawda chwilkę, ale smak wynagrodzi Wam oczekiwanie.
Dodajcie do środka ulubione orzechy i bakalie albo płaską łyżeczkę cynamonu.
Taką jesień, to ja rozumiem!

czas przygotowania: 70-80 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: brytfanka

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 ml oleju
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 400 g dyni utartej na tarce o małych oczkach
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g siekanych orzechów (u mnie mieszane włoskie i nerkowca)

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Powoli dolewamy olej.
Dodajemy wiórki kokosowe i dynię. Delikatnie miksujemy.
Ciągle miksując dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Dodajemy orzechy. Mieszamy.
Przelewamy do blaszki o wymiarach około 35×25 cm i pieczemy około 40 minut w temperaturze 150 stopni.

Ciasto dyniowe z orzechami.

Ciasto dyniowe z orzechami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.