Pizza to kulinarny wynalazek na miarę koła. Viva la pizza! Viva l’Italia!
Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Sekret popularności tego dania polega chyba na niezliczonych możliwościach, które daje. Gruby spód, cienki spód, z samą solą, z białym sosem, z pomidorowym sosem, z sosem curry (tak, wiem, większość Włochów ma właśnie zawał), pizza z grzybami, pizza bez grzybów, wegetariańska, hawajska, z owocami morza, mocno mięsna – każdy znajdzie coś dla siebie.
Ponieważ mam w pakiecie mięsożercę, opcja wegetariańska, lub mocno warzywna nie jest wiodąca. Dużo częściej pojawia się pizza mocno klasyczna, czyli pepperoni. Jest prosta, kilkuskładnikowa i ciężko ją zepsuć. Podejmijcie wyzwanie przygotowania jej w domu, a na pewno będzie częstym gościem na Waszych stołach.
czas przygotowania: do 1,5 godz
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6-8
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki (+ mąka do ewentualnego podsypywania w czasie wyrabiania ciasta)
- 1 paczka suchych drożdży (7 g)
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na wierzch pizzy:
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 350 g sera żółtego (np. gouda, morski, edamski)
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 100 g salami pepperoni w plasterkach
- pół szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plasterkach
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże i sól wsypujemy do miski. Dodajemy żółtko, wodę i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypując mąkę.
Kiedy masa będzie jednolita przykrywamy miskę i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia – na 20 min w ciepłe miejsce.
Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i ponownie zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
Wykładamy ciastem blaszkę. Możecie rozwałkować ciasto na cienki placek (około 0,5 cm – taka pizza jest na zdjęciu) i ułożyć na płaską blachę, albo wylepić ciastem brytfankę o wymiarach około 40 x 28 cm. Im mniejsza będzie brytfanka, tym grubszy spód uzyskacie w pieczeniu.
Na cieście rozsmarowujemy przecier pomidorowy. Posypujemy całość czosnkiem i oregano.
Na wierzch rozsypujemy utarty ser.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 15 minut. Jeśli zdecydujecie się na grubszy spód, pizza powinna piec się dłużej – rumieniące się brzegi dadzą Wam sygnał, że ciasto jest prawie gotowe.
Wyciągamy pizzę, układamy na niej salami pepperoni i posypujemy jalapeno. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 5 minut, często kontrolując, żeby nie przypalić całości.
Smacznego!
bo chyba pizzy nie można nie lubieć 🙂
To prawda….! nie znam osoby, która nie lubi pizzy 🙂 to jak z pierogami: można je zrobić z każdym farszem, więc każdy je lubi 🙂