Co zrobić, kiedy kupujesz mrożony szpinak na spaghetti, rozmrażasz go, a nagle, niespodziewanie, dopada Cię kosmiczny leń? Jedyne na co masz ochotę, to pobumelowanie przez telewizorem. A rozmrożony szpinak leży i łypie z wyrzutem… No co zrobić? Zostawić 🙂 a następnego dnia wykoncypować ciasto! Trochę się bałam tego mrożonego szpinaku w deserze, ale jak spróbowałam jeszcze cieplutkiego ciasta….MNIAM i O RETY!
Łapcie przepis i pieczcie. Pyszności!
czas przygotowania: do 60 min
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16
Składniki:
- 4 duże jajka
- 400 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 450 g mrożonego szpinaku
- 200 ml oleju
- aromat waniliowy
- 350 g mąki pszennej
- 3 spore łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g migdałów
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z niego wodę.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną aromatu waniliowego.
Dodajemy szpinak z olejem i miksujemy.
Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy uzyskamy gładką masę dodajemy posiekane migdały i dokładnie mieszamy.
Przelewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 30 x 20 x 5 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz