Efektowny pomysł na śniadanie? Albo na wielkanocną przekąskę?
Dziś przepis na jajka zapiekane w formie do muffinek (w chlebku tostowym i szynce). Bardzo smaczne, a do tego naprawdę fajnie prezentujące się na stole. Możecie przed podaniem posypać je szczypiorkiem i posiekanymi pomidorkami.
Łapcie inspirację.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 kawałki chleba tostowego
- 4 plasterki szynki
- 50 g tartego sera żółtego
- 4 nieduże jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Formę do muffinek smarujemy masłem.
Kawałki chleba tostowego rozwałkowujemy na płasko i wykładamy nimi formę na muffinki (4 otwory).
Posypujemy 2/3 sera. Na serze układamy po plasterku szynki. Palcami dociskamy szynkę do chleba.
Na szynkę wbijamy po jajku. Każde jajko posypujemy odrobiną pozostałego żółtego sera.
Delikatnie solimy i (ewentualnie) doprawiamy pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-12 minut (białko powinno się ściąć).
Smacznego!
Dodaj komentarz