W ramach kolejnych eksperymentów z domową piekarnią zabrałam się za prosty chlebuś. Ale żeby nie było za nudno, postanowiłam nafaszerować go czymś na kształt puree z groszku i suszonymi pomidorami. Całość dopełnia żółty ser i czosnek.
Możecie go jeść jako dodatek do grilla, do sałatki, albo z kanapkami.
czas przygotowania: 2 godziny
poziom trudności: średni
ilość porcji: cały chleb
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (użyłam typu 650)
- 1 paczka suszonych drożdży (ok 7 g)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- ser żółty do posypania po wierzchu
Składniki na farsz:
- 250 g ugotowanego zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
- 150 g sera żółtego utartego na tarce o małych oczkach
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z drożdżami, solą, czosnkiem i chili.
Stopniowo dodajemy wodę i olej. Wyrabiamy ciasto.
Kiedy będzie gładkie i elastyczne, ostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Groszek blendujemy na gładką masę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, albo utarty na tarce o małych oczkach, odrobinę soli i pieprz. Mieszamy.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy po wierchu farszem. Posypujemy suszonymi pomidorami i tartym serem.
Składamy na pół, łącząc dłuższe krawędzie i lekko rozwałkowujemy.
Przecinamy na trzy części (pasy), zostawiając na końcu nienacięty fragment (około 4 cm).
Zaplatamy warkocz.
Łączymy końce formując wieniec. Posypujemy po wierzchu tartym żółtym serem.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz