Macie już plan na świąteczny obiad? Jeśli nie, to mam dla was pyszną, szybką i praktycznie samoobsługową propozycję.
Pieczone udka z kurczaka (bez kości), w towarzystwie smacznie zapieczonych ziemniaków. Te ostatnie w normalnych warunkach wymagają dużo czasu w piekarniku, ale żeby trochę ułatwić sobie zadanie, wcześniej je gotuję.
czas przygotowania: około 45-60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 8 udek z kurczaka, bez kości (2 sztuki na osobę; jedno waży około 80-90 g)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól i pieprz
- 1 kg obranych ze skórki i ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków (nie powinny być rozgotowane)
Przygotowanie:
Kuczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak, żeby zamarynowany przeleżakował w lodówce całą noc.
Olej mieszamy z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. W tej mieszance marynujemy kurczaka i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Udka układamy skórką do dołu w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową, w której robimy dziurki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Po tym czasie przekręcamy mięso na drugą stronę i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut, ale już nie przykrywamy brytfanki.
Jednocześnie wstawiamy do piekarnika drugą brytfankę, w której układamy ugotowane ziemniaki.
Skrapiamy je lekko olejem i posypujemy solą – delikatnie, bo gotowały się w osolonej wodzie.
Podajemy z ulubioną surówką, albo z żurawiną
Smacznego!
Dodaj komentarz