Dziś obłędne, warzywne curry z czerwonej soczewicy.
Czasem dodaję do niego tofu (jak w tym przepisie), czasem pierś z kurczaka pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną do zrumienienia, a czasem w ogóle rezygnuję z dodatków i ograniczam się do samej soczewicy. W każdym wariancie jest pysznie.
czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 duże
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki suchych ziaren czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 nieduże listki laurowe
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- ewentualnie: 200 g naturalnego tofu pokrojonego w kosteczkę (ja wykorzystałam BIO tofu naturalne od Polsoja)
Przygotowanie:
Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy (nie mniej niż trzy razy) i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.
Gotujemy około 15-20 minut. Sprawdzajcie co jakiś czas w jakim stanie skupienia jest soczewica – nie powinna się rozpadać. Kiedy będzie gotowa odsączamy ją i przelewamy zimną wodą.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka w którym wcześniej rozgrzewamy oliwę. Smażymy do zeszklenia.
Dodajemy czosnek utarty na tarce o małych oczkach.
Dosypujemy curry, kminek, paprykę i listki laurowe. Smażymy chwilę.
Dodajemy soczewicę i zalewamy pomidorami z puszki. Zagotowujemy.
Dodajemy cukier i jogurt. Dokładnie mieszamy i dusimy przez około 5 minut.
Jeśli będziecie robić curry z tofu, to dorzućcie je do garnka razem z cukrem i jogurtem.
Smacznego!
Dodaj komentarz