Zupka jest obłędna i niesamowicie pachnie.
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4 średnie
- 1,5 kg czerwonej papryki
- 1 spora cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 duża puszka pomidorów (mogą być w kawałkach)
- 1 – 1,2 l bulionu warzywnego
- 4-5 ziarenek pieprzu
- 1 spora łyżka słodkiej papryki
- oliwa do smażenia
- ewentualnie: 0,5 płaskiej łyżeczki sproszkowanego chili
- do podania: grzanki i ulubione zioła
Przygotowanie:
Paprykę myjemy, obieramy z pestek i z białych części, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy do czasu zbrązowienia brzegów papryki.
Wyciągamy z piekarnika i studzimy, a następnie zdejmujemy skórkę z papryki. Nie powinniście mieć żadnych problemów z jej ściągnięciem. Odchodzi bardzo łatwo.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Smażymy na niej pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Często mieszamy.
Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy do garnka ziarenka pieprzu, słodką paprykę i ewentualnie chili. Smażymy przez chwilę.
Dodajemy pieczoną paprykę i pomidory. Mieszamy.
Zalewamy 1 litrem bulionu i zagotowujemy.
Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą. W razie potrzeby dolewamy bulionu.
Zupę podajemy z grzankami, posypaną ulubionymi ziołami.
Smacznego!
Pyszny krem:)