Roladki schabowe z mozarellą

Roladki schabowe z mozarellą.

Szukacie czasem inspiracji na inne wykorzystanie klasycznych składników? Taki np. schabik. Można go przygotować na bardzo wiele sposobów. Ja ostatnio postanowiłam do niego przemycić trochę tego, co kojarzy mi się z Italią – mozarelli, pesto i suszonych pomidorów. I powiem Wam, że takie połączenie na pewno jeszcze u mnie zagości.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 kawałki schabu (4 kotlety)
  • 1 kulka mozarelli
  • 4 łyżki pesto bazyliowego
  • około 8-10 suszonych pomidorów w oleju
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa do smażenia (ja wykorzystałam olej z pomidorów)

Przygotowanie:

Bardzo dokładnie rozklepujemy kotlety (powinny być dość cienkie i spore). Dokładnie solimy, pieprzymy i doprawiamy granulowanym czosnkiem.
Mozarellę kroimy na cieniutkie plasterki, a pomidory odsączamy i kroimy w plasterki.
Na środku każdego kotleta układamy po 2 plasterki mozarelli. Smarujemy pesto.
Na wierzchu układamy pomidory.
Zwijamy roladki, starając się zawinąć do środka krawędzie (trochę jak krokieta). Spinamy roladki wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę. Smażymy mięso na rumiany kolor.

Roladki schabowe z mozarellą.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *