Szukacie czasem inspiracji na inne wykorzystanie klasycznych składników? Taki np. schabik. Można go przygotować na bardzo wiele sposobów. Ja ostatnio postanowiłam do niego przemycić trochę tego, co kojarzy mi się z Italią – mozarelli, pesto i suszonych pomidorów. I powiem Wam, że takie połączenie na pewno jeszcze u mnie zagości.
czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 kawałki schabu (4 kotlety)
- 1 kulka mozarelli
- 4 łyżki pesto bazyliowego
- około 8-10 suszonych pomidorów w oleju
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- olej/oliwa do smażenia (ja wykorzystałam olej z pomidorów)
Przygotowanie:
Bardzo dokładnie rozklepujemy kotlety (powinny być dość cienkie i spore). Dokładnie solimy, pieprzymy i doprawiamy granulowanym czosnkiem.
Mozarellę kroimy na cieniutkie plasterki, a pomidory odsączamy i kroimy w plasterki.
Na środku każdego kotleta układamy po 2 plasterki mozarelli. Smarujemy pesto.
Na wierzchu układamy pomidory.
Zwijamy roladki, starając się zawinąć do środka krawędzie (trochę jak krokieta). Spinamy roladki wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę. Smażymy mięso na rumiany kolor.
Smacznego!
Dodaj komentarz