Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska.

Przygotowania do Wielkanocy ruszają pełną parą. Macie już ustalone menu na świąteczne śniadanie? Jeśli jeszcze nie, to bardzo namawiam Was na przetestowanie tego przepisu. Pieczeń rzymska jest naprawdę prosta do przygotowania. Możecie ją serwować na zimno (jako przekąskę), na kanapkach albo na ciepło. Genialnie komponuje się z chrzanem.

czas przygotowania: 70 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: keksówka

Składniki:

  • 800 g mielonej wieprzowiny
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 duże surowe jajka
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • masło i bułka tarta do wysmarowania keksówki
  • do podania: chrzan

Przygotowanie:

W garnuszku rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy do zeszklenia się cebuli. Studzimy.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Dorzucamy zeszkloną cebulę z czosnkiem i dokładnie mieszamy.
Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Układamy w niej połowę mięsa. Po środku układamy obrane ze skorupek jajka na twardo. Lekko dociskamy.
Drugą połowę mięsa układamy na wierzch i dokładnie dociskamy do jajek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.
Podajemy z chrzanem.

Pieczeń rzymska.

Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.