Indyk pieczony z kozim serem i kindziukiem

Indyk pieczony z kozim serem i kindziukiem.

Indyk pieczony z kozim serem i kindziukiem.

Chodziła za mną saltimbocca, ale pod ręką nie było ani schabu, ani prosciutto, ani szałwii… Czyli jak zawsze – możliwości lodówki były wprost nieproporcjonalne do moich bieżących potrzeb. To chyba jakaś złośliwość losu. Dochodzę do wniosku, że lodówka ma wbudowany moduł zdalnego wywoływania u mnie chęci zjedzenia tego, czego aktualnie nie ma w zasięgu wzroku.
Ale nie ze mną te numery. Szybko znalazła się alternatywa. Podobieństwo smaku nie poraża, ale uwierzcie mi, że ta słowiańska wersja (z drobiowego mięsa z litewską wędliną) to klasa sama w sobie.

czas przygotowania: około 35-45 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 6

Składniki:

  • 0,5 kg piersi indyka
  • sól, pieprz
  • 12 plasterków kindziuka (po 2 na każdy kawałek indyka)
  • 6 plasterków żółtego sera koziego (po 1 na każdy kawałek indyka)
  • oliwa do smażenia mięsa

Przygotowanie:

Indyka myjemy i kroimy na 6 kotletów. Rozbijamy je tłuczkiem, solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso, tak żeby lekko się zarumieniło. Zdejmujemy indyka z patelni i pozwalamy mu chwilę przestygnąć.
Na każdym kawałku układamy po 2 plasterki kindziuka, przykrywając na wierzchu plastrem koziego sera.
Tak przygotowane kotlety układamy z brytfance i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Indyk pieczony z kozim serem i kindziukiem.

Indyk pieczony z kozim serem i kindziukiem.

Pieczemy do zrumienienia (około 5 minut) w temperaturze 180 stopni.

Indyk pieczony z kozim serem i kindziukiem.

Indyk pieczony z kozim serem i kindziukiem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.