Pomysł na śniadanie: kanapka z szynką, rukolą i suszonymi pomidorami

Kanapka z prosciutto crudo i rukolą

Kanapka z szynką, rukolą i suszonymi pomidorami

Dziś trochę lenistwa z daleka od kuchenki, od garnków i od piekarnika.
Królowa i pra_matka wszystkich potraw, czyli kanapka.
Fenomen kanapek polega na tym, że można je przygotować z absolutnie wszystkiego na co ma się aktualnie ochotę. Kombinacje bywają zaskakujące i bajeczne, ale dzięki temu zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienia.
I właśnie jedną z takich kanapkowych fantazji (z szynką prosciutto, z rukolą i z suszonymi pomidorami) przedstawiam poniżej.

czas przygotowania: 15-20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 bułki typu ciabatta (może być z dodatkiem oliwek, z ziołami, albo bez niczego)
  • 4 plastry prosciutto crudo
  • 200 g serka białego śmietankowego (do smarowania kanapek)
  • 10 suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • duża garść rukoli

Przygotowanie:

Najpierw musimy przygotować pastę, którą posmarujemy bułki.
Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy z serkiem.
Pomidory kroimy w paseczki, dodajemy do sera z czosnkiem i dokładnie mieszamy.
Bułki przecinamy na pół i smarujemy serkiem z suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Możecie posmarować je równo, albo tak jak ja – połowę z nich grubszą warstwą.
Na czterech połówkach ciabatty układamy po plasterku prosciutto crudo.
Rukolę myjemy, dzielimy na cztery części i układamy po trochę na połówki bułek z szynką.
Składamy bułki.

Kanapka z szynką, rukolą i suszonymi pomidorami

Kanapka z szynką, rukolą i suszonymi pomidorami

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.