Hiszpańska tortilla

Hiszpańska tortilla.

Pierwszy raz spróbowałam tortilli bardzo wiele lat temu. W czasie postoju na jednej ze stacji benzynowych gdzieś w środkowej Hiszpanii postanowiłam kupić sobie coś do jedzenia. Były tylko kanapki, w tym jedna z czymś biało-żółtym. Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że to nie jest jakiś tajemniczy ser, tylko omlet z cebulą i ziemniakami. Później często jadłam takie śniadania, za każdym razem dziwiąc się, jakie to proste i smaczne połączenie.
Oryginalny przepis zawiera w sobie surowe ziemniaki i cebulkę, ale żeby skrócić sobie czas, najczęściej przygotowuję ją z ziemniaków, które zostały mi z obiadu.

Klasyczna tortilla de patatas to trzy składniki: ziemniaki, cebula i jajka. Ja zazwyczaj dodaję do nich jeszcze coś – w zależności od tego, co akurat znajdę w lodówce. Czasem jest to papryka, czasem jakieś mięsko. Po prostu wielkie sprzątanie lodówki.
Moim zdaniem najsmaczniejsza jest tortilla serwowana na zimno, w kanapce.

czas przygotowania: 20 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 1 spory omlet (dla 2 osób na kanapki)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 mała cebula
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • sól, pieprz
  • ewentualnie 1/4 czerwonej papryki
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i paprykę. Smażymy często mieszając, aż do zeszklenia się cebulki.
Dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki. Chwilę smażymy.
Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy pod przykryciem i na małym ogniu. Im mniejszą patelnię wybierzecie, tym grubszy będzie omlet.
Kiedy jajka się zetną, przekręcamy tortillę delikatnie na drugą stronę. Ja, żeby jej nie połamać wykorzystuję do tego duży talerz obiadowy.
Podajemy tortillę jako samodzielne danie, albo na kanapkach. Najsmaczniejsza jest wystudzona.

Hiszpańska tortilla.

Smacznego!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Hiszpańska tortilla

  1. rozalinka

    Wypróbowałam ten przepis na dzisiejsze śniadanie w wersji bez papryki. Proste, smaczne i sycące. Smakowało prawie tak dobrze jak podczas niedawnej wizyty w Barcelonie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.