Sałatka z selera naciowego z żurawiną

Sałatka z selera naciowego z żurawiną

Sałatka z selera naciowego z żurawiną

Kto lubi intensywny, pietruszkowy smak, ale ma w domu malkontenta skutecznie torpedującego pomysły kulinarne, zawierające jakikolwiek natkopodobny składnik?
Ja! Wszystko co ma w sobie chociaż odrobinę pietruszkowego posmaku jest “niejadalne” i “może zabić”.
To potrafi skomplikować życie kulinarne. Zwłaszcza, jeśli z miłości do natki dodawałoby się ją do wszystkiego i w dużych ilościach. Tak nie mogło być! W tej wojnie domowej na smaki trzeba było wypracować kompromis. I tak oto powstało połączenie słodkiego i gorzkiego, czyli coś dla Niego i coś dla mnie. Jadalne i nietrujące. Najlepsze ze świeżą bagietką.

czas przygotowania: 60 minut (z chłodzeniem)
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5-6

Składniki:

  • 1 opakowanie selera naciowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur, albo sera żółtego (np. ementalera)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gałązki selera naciowego myjemy i obieramy z włókien. Kroimy w plasterki.
Fasolę odcedzamy z zalewy i dodajemy do selera. Mieszamy.
Wsypujemy żurawinę i orzechy pokruszone na mniejsze kawałki.
Na końcu dodajemy pokrojony w małe kawałki ser.
Jogurt rozrabiamy z majonezem i pieprzem. Takim dressingiem zalewamy pozostałe składniki i mieszamy. Jeżeli korzystaliście z sera pleśniowego, sałatka będzie dość słona. Z żółtym serem może wymagać dosolenia.
Przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Powinna być dobrze schłodzona, bo w ciepłej nie czuć tak wyraźnie wszystkich smaków.

Sałatka z selera naciowego z żurawiną

Sałatka z selera naciowego z żurawiną

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.