Kiełbaski w cieście francuskim

Kiełbaski w cieście francuskim.

Kiełbaski w cieście francuskim.

Pierwszy raz robiłam je przed weekendem. Miały być prowiantem w drodze nad morze. Szybko się rozeszły, a dziś zgłoszono zapotrzebowanie na kolejną partię.

Jeśli przejadły Wam się kanapki, a chcielibyście zabrać ze sobą w drogę smaczną przegryzkę, albo zorganizować sobie mniej tradycyjne drugie śniadanie, to strzał a dziesiątkę.
Miks ciasta francuskiego i kiełbasy to zgrany duet, ale jednoczenie dość “ciężki”. Wybierajcie więc jak najchudszą kiełbasę, bo w trakcie pieczenia wytopi się z niej trochę tłuszczu.
Jeśli nie lubicie sezamu zastąpcie go czarnuszką, oregano, albo żółtym serem.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8 sztuk

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 długa laska chudej kiełbasy (około 350-400 g)
  • ostra musztarda (dijon, albo sarepska)
  • ketchup
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych części (prostokątów).
Na połowę każdego kawałka ciasta nakładamy pół łyżeczki musztardy i pół łyżeczki ketchupu.
To będzie spód naszej przekąski, więc uważajcie, żeby nie umazać brzegów. Trudniej będzie je skleić.
Na drugiej połowie każdego kawałka ciasta robimy około 3-4 cm poprzeczne nacięcia. Pilnujemy żeby nie nacinać aż do krawędzi (zostawcie nie mniej niż 1 cm marginesu, żeby skleić ciasto).
W wersji “na leniucha” można porobić nacięcia już po zawinięciu kiełbasek.
Kiełbasę kroimy na 4 kawałki, a następnie każdy kawałek przecinamy wzdłuż (na pół) i układamy na nasmarowanej musztardą z ketchupem części ciasta.
Łączymy brzegi ciasta, zamykając kiełbaski w środku.
Każde zawiniątko smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Można je jeść cieplutkie, ale moim zdaniem najsmaczniejsze są zupełnie wystudzone.

Kiełbaski w cieście francuskim.

Kiełbaski w cieście francuskim.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Jedna odpowiedz do Kiełbaski w cieście francuskim

  1. Madziula

    W sobotę mamy gości więc przetestuję na nich ten przepis:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.