Gruszki z gorgonzolą na cieście francuskim

Gruszki z gorgonzolą na cieście francuskim.

Gruszki z gorgonzolą na cieście francuskim.

Połączenie gruszki z gorgonzolą i orzechami, to zawsze trafiony pomysł. Tym bardziej, kiedy wszystko zapieczemy w piekarniku i zaserwujemy cieplutkie. Gwiazda każdej imprezy, albo obłędna przegryzka w ciągu ciężkiego, jesiennego dnia. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie trzeba to nadrobić.

czas przygotowania: 30 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 125 g sera gorgonzola
  • 1 duża gruszka, albo 2 małe
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ciasto francuskie dzielimy na 12 równych części, a brzegi każdego prostokąta lekko zawijamy do góry.
Ser kruszymy na kawałki, albo kroimy w kosteczkę.
Z gruszek wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w plasterki.
Każdy kawałek ciasta posypujemy gorgonzolą. Na wierzchu układamy po kilka plastrów gruszki.
Całość posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

Gruszki z gorgonzolą na cieście francuskim.

Gruszki z gorgonzolą na cieście francuskim.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem tak, żeby kawałki ciasta się nie stykały i pieczemy 15-20 min w temperaturze 150 stopni.

Gruszki z gorgonzolą na cieście francuskim.

Gruszki z gorgonzolą na cieście francuskim.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.