Gniazdka z ciasta francuskiego

Gniazdka z ciasta francuskiego.

Szykuje się Wam w weekend jakieś spotkanie ze znajomymi albo filmowy wieczór? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję pysznej i szybkiej przekąski. Gniazdka z ciasta francuskiego, które możecie przygotować w wersji łagodnej lub pikantnej, doprawiając ketchup ostrą papryką albo marynowaną papryczką jalapeño.
To też fajny pomysł na piknik (robicie pikniki? uwielbiam!) albo na prowiant w dłuższą trasę.

czas przygotowania: 40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12 sztuk

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 80 g szynki w kawałku
  • 80 g sera żółtego w kawałku
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka ketchupu
  • ewentualnie: 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki albo 1 łyżeczka posiekanych, marynowanych papryczek jalapeño

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na 12 części. Każdą z nich wkładamy do przygotowanej formy na muffinki i formujemy gniazdka.
Przygotowujemy farsz.
Szynkę i ser kroimy w kosteczkę. Mieszamy z ketchupem, oregano i czerwoną fasolą. W wersji pikantnej do ketchupu dodajemy ostrą paprykę albo jalapeño.
Do każdego gniazdka wkładamy odrobinę farszu.

Gniazdka z ciasta francuskiego.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.

Gniazdka z ciasta francuskiego.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.