Chili con carne

Chili con carne.

Chili con carne.

Pozostajemy w meksykańskim klimacie. Dzisiaj klasyka klasyki, czyli chili. Oczywiście con carne – wspaniała wołowina duszona z pomidorami, papryką i fasolą.
Chili con carne możecie podawać w chrupiących muszelkach tacos, albo razem z pszennymi tortillami. Bardzo dobrze smakuje posypane świeżą kolendrą.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego chili (dla miłośników piekła na talerzu może być 1,5 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • woda do podlewania w czasie gotowania

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zeszklenia.
Dodajemy czosnek utarty na tarce o małych oczkach, chili, paprykę, oregano oraz kumin i smażymy chwilę, często mieszając.
Stopniowo dodajemy wołowinę i podsmażamy ją mieszając.
Dodajemy pomidory i solimy. Dusimy około 10 minut.
Paprykę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodajemy fasolę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, w razie potrzeby dolewając wody.

Chili con carne.

Chili con carne.

Podajemy z tortillami pszennymi, albo z pieczywem.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.