Klopsiki z orzechami

Klopsiki z kurczaka z orzechami.

Klopsiki z orzechami.

Ostatnio naszła mnie ochota na jakiś szałowy makaron. Pod ręką był akurat ostry makaron z papryczką pepperoni. Szybciutko zaimprowizowałam z cukinią – w końcu wykorzystałam moją przebiegłą temperówkę do warzyw – i powstało kolorowe spaghetti.
Do tego wszystkiego wyprodukowałam klopsiki z tłuczonymi orzechami. Wykorzystałam mięso z piersi kurczaka, które jest dość chude i co za tym idzie, kotleciki nie wychodzą aż tak soczyste, jak np. w wieprzowiny. Pamiętajcie o tym wybierając mięso na klopsiki 🙂
U mnie na pewno będzie powtórka z premiery

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wykorzystałam mięso z piersi kurczaka)
  • 4 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 200 g suchego makaronu spaghetti (u mnie makaron z papryczką pepperoni)
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • olej (u mnie olej z orzechów włoskich)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z orzechami i granulowanym czosnkiem.  Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rumiany kolor. Zdejmujemy klopsiki z patelni.
Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.
Cukinię tniemy na paseczki przypominające makaron (gilotyną do warzyw, obieraczką julienne, zwykłą obieraczką albo specjalną temperówką do warzyw).
Na patelnię wrzucamy klopsiki. Smażymy przez kilka minut.
Dodajemy makaron, czosnek utarty na tarce o małych oczkach i cukinię.
Mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut.

Klopsiki z kurczaka z orzechami.

Klopsiki z orzechami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.