Pudding z resztek ciasta

Pudding z resztek ciasta.

Zostają Wam czasem niezagospodarowane resztki ciasta? Drożdżowego, piaskowego, babki… Można tak długo wymieniać. Kawałki ciasta bardziej przypominają sucharki, niż pyszności, którymi były jeszcze jakiś czas temu. Zwyczajnie nie macie już na nie  ochoty. Ale z drugiej strony trochę żal wyrzucać. Zamiast tego, lepiej dać ciastu drugie życie i przerobić je na smakowity pudding 🙂
Bardzo polecam Wam to pyszne “ciasto z odzysku”. Po pierwszej próbie już zawsze będziecie tak wykorzystywać pozostałości ze świątecznych i imieninowych wypieków.

czas przygotowania: 70-80 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6-8

Składniki:

  • resztki suchego ciasta (u mnie 3/4 babki)
  • masło do smarowania ciasta
  • 50 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego (około 2 x 16 g)

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na kawałki (kromki). Każdy smarujemy z jednej strony masłem.
Układamy kawałki ciasta w naczyniu żaroodpornym tak, żeby jeden zachodził na drugi.
Rodzynki zalewamy rumem i podgrzewamy w rondelku albo w mikrofali. Uważajcie, żeby nie zagotować alkoholu.
Odcedzamy rodzynki i posypujemy nimi ciasto. Zalewamy całość rumem, który został po odcedzeniu rodzynek.
Jajka ubijamy z cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę i mleko. Miksujemy.
Taką miksturę wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut, żeby ciasto dobrze nasiąknęło zalewą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 20-30 minut, do lekkiego zrumienienia.

Pudding z resztek ciasta.

Pudding z resztek ciasta.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.