Proste ciasto cynamonowe ze śliwkami i migdałową kruszonką

Cynamonowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką.

Proste ciasto cynamonowe ze śliwkami i migdałową kruszonką.

Był przepis mojej Mamy na przepyszne i proste ciasto ze śliwkami, więc teraz dla równowagi musi być trochę mojego czarowania.
Sezon na śliwki w pełni, co oznacza, że produkcja wszelakich pyszności z tymi owocami nie ustaje.
Tym razem nieco inna i mniej tradycyjna odsłona placka ze śliwkami. Pachnące cynamonem ciasto, chrupiąca migdałowa kruszonka i słodkie, rozpływające się w ustach śliwki. Mmmmm…

czas przygotowania: około 75 minut (z pieczeniem)
poziom trudności: średni
ilość porcji: cała blaszka

Składniki na ciasto:

  • 1 kg śliwek (użyłam węgierek)
  • 250 g miękkiego masła, albo margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 – 3 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła, albo margaryny do pieczenia
  • 100 g białego cukru
  • aromat waniliowy
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g migdałów

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy kruszonkę.
Masło ucieramy (np. łyżką) z cukrem i odrobiną aromatu waniliowego.
Stopniowo dodajemy mąkę i ucieramy masę opuszkami palców.
Pod koniec dodajemy pokruszone na drobne kawałki migdały (możecie je posiekać, albo rozbić wałkiem lub tłuczkiem do mięsa). Całość delikatnie mieszamy.

Cynamonowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką.

Proste ciasto cynamonowe ze śliwkami i migdałową kruszonką.

Przechodzimy do przygotowania ciasta.
Za pomocą miksera cukier ucieramy z masłem na puszystą masę.
Stopniowo wbijamy jajka i miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Stopniowo dosypujemy do masy, cały czas miksując.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 35 x 25 cm.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Układamy na wierzchu ciasta.
Całość posypujemy kruszonką, delikatnie rozdrabniając ją palcami.
Ciasto pieczemy około 40 – 45 minut w temperaturze 180 st0pni.

Cynamonowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką.

Proste ciasto cynamonowe ze śliwkami i migdałową kruszonką.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.