Tarta z dynią i kozim serem

Tarta z dynią i z kozim serem.

Tarta z dynią i z kozim serem.

Słodka, pieczona dynia bardzo dobrze smakuje z ostrym kozim serem. Takie połączenie na spodzie tarty, wzbogacone kilkoma dodatkami będzie fajną przystawką, albo bezmięsną kolacją.

czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 8 sporych, albo 12 mniejszych

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła roślinnego
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek lodowatej wody
  • sól

Składniki na farsz:

  • 250 g twarożku koziego
  • 150 g serka śmietankowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 500 g dyni hokkaido (waga przed obraniem z pestek)
  • garść suszonej żurawiny
  • sól

Przygotowanie:

Łączymy mąkę, masło, wodę, żółtko i sól. Wyrabiamy ciasto.
Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim wysmarowaną wcześniej masłem foremkę do tarty.
Kozi ser mieszamy z serkiem śmietankowym i posiekanymi orzechami. Rozprowadzamy równomiernie na cieście.
Dynię obieramy z pestek (skórkę zostawiamy) i kroimy w paseczki o grubości około 1 cm. Układamy je na serowej masie. Delikatnie solimy. Po wierzchu posypujemy żurawiną.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
Możecie w trakcie pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy dynia już zmiękła (wykałaczka powinna w nią gładko wchodzić – jak w ugotowanego ziemniaka).

Tarta z dynią i kozim serem.

Tarta z dynią i kozim serem.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.