Jakie makowce robicie? Tradycyjne, jak np. ten tu_KLIK , rolady, czy tarty? Ja postanowiłam w tym roku przetestować tartę. Przepis jest prościuchny (z gotowej masy, bo przecież jestem leniuchem i uwielbiam rozwiązania, które ułatwiają mi życie), szybciutki i wart Waszej uwagi.
czas przygotowania:
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 12
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko + 2 żółtka
- odrobina aromatu waniliowego
Składniki na mak:
- 1 puszka masy makowej
- 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 2 białka
Przygotowanie ciasta:
Mieszamy ze sobą wszystkie „suche” składniki. Dodajemy masło i wyrabiamy do połączenia się składników. Na tym etapie ciasto będzie suche i będzie się sypać – gdybym miała je do czegoś porównać, to trochę jak kruszonka.
Dodajemy śmietanę, jajko i żółtka. Wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na (co najmniej) godzinę do lodówki.
Z ciasta odrywamy kawałek, który wykorzystamy do dekoracji, a pozostałą częścią wyklejamy wysmarowaną masłem foremkę do tarty.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej gwiazdki.
Przygotowanie masy makowej:
Do masy makowej dodajemy skórkę pomarańczy, orzechy i migdały. Dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy „na sztywno” i delikatnie mieszamy z makiem.
Wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy gwiazdki z ciasta.
Pieczemy 40-45 min w 180 stopniach.
Smacznego!
Dodaj komentarz