Idąc na fali mojej wielkiej miłości do czekolady, postanowiłam zabrać się za czekoladowe muffinki mojej Mamy. Nie da się ich nie pokochać. Jak zaczyna się z jedną babeczką, to od razu ma się ochotę złapać kolejną. I tak aż znikną. Zdradliwe małe bestie! Ale są takie dobre….
czas przygotowania: 45 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 16-18 sztuk
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1 tabliczka czekolady (mlecznej, gorzkiej albo deserowej) albo 100 g groszków czekoladowych
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą wszystkie “mokre” składniki.
Dodajemy do nich “suche” i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Dosypujemy czekoladę posiekaną na drobne kawałki. Mieszamy.
Przelewamy masę do papilotek (do około 2/3 wysokości).
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160 stopni.
Smacznego!
Dodaj komentarz