Szukaliście kiedyś zdrowszego i mniej kalorycznego odpowiednika nutelli, albo po prostu przepisu na domowy krem czekoladowy do smarowania kanapek? Jeżeli tak, to właśnie przepis dla Was.
Pyszna i kremowa pasta o smaku czekolady idealnie nadaje się jako farsz do naleśników, albo na kanapki. A najlepsze jest to, że po namoczeniu daktyli jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans.
czas przygotowania: 15 minut + namoczenie daktyli
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: około 250 ml
Składniki:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 3 łyżki kakao
- ewentualnie: 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Daktyle wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Miękkie daktyle odcedzamy z wody i bardzo dokładnie blendujemy.
Do gładkiej masy dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej czekoladowej masy.
Jeżeli chcecie, żeby Wasz krem czekoladowy miał lekko orzechowy smak, dodajcie zmielone orzechy.
Domowa nutella pysznie smakuje z naleśnikami, na chlebie, albo jako dodatek do ciasteczek.
Domową nutellę z daktyli przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Dodaj komentarz