Orientalny tatar ze śledzia (z porem i imbirem)

Orientalny tatar ze śledzia (z porem i imbirem).

Orientalny tatar ze śledzia (z porem i imbirem).

Jaki jest Wasz ulubiony sposób na śledzia? Ja uwielbiam w każdej postaci, a ostatnio w ręce wpadł mi przepis na śledzia w orientalnych przyprawach. Pomyślałam sobie, że to może być naprawdę fajna mieszanka i przygotowałam własną wersję orientalnego tatara ze śledzia. Kontynuujemy więc łamanie tradycji – może ktoś z Was skusi się na taki świąteczny eksperyment.

czas przygotowania: 30 minut+ chłodzenie przez minimum 2 godziny
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: słoiczek 330 ml

Składniki:

  • 4 spore płaty śledzia (korzystałam ze śledzia a’la matias. Opłukałam go najpierw z oleju i osuszyłam papierowymi ręcznikami. Świeże płaty musicie wymoczyć przez minimum 3 godziny)
  • świeży por (około 7 cm)
  • 1 czubata łyżka świeżo startego korzenia imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego wasabi (ewentualnie sproszkowanego chili)

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu.
Łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, olej z prażonego sezamu, sok wyciśnięty z jednej limonki, miód i cukier. Dokładnie mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści.
Dodajemy sproszkowane wasabi (albo chili) i świeżo utarty imbir. Odstawiamy.
Pora kroimy na pół, a później siekamy w drobną kosteczkę.
Śledzia siekamy na drobne kawałki i mieszamy z porem.
Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem, mieszamy i przekładamy do słoiczka.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.Podajemy z pieczywem. Najsmaczniejszy jest z ciemnym.

Orientalny tatar ze śledzia (z porem i imbirem).

Orientalny tatar ze śledzia (z porem i imbirem).

W lodówce można go przechowywać do 4-5 dni.

Smacznego!

12 potraw na świąteczny stół

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.