A może troszkę słońca na talerzu? Seler z pietruszką, jak zawsze w formie 🙂
Ta kremowa i delikatna zupa najsmaczniejsza jest z odrobiną sera i chili. W mocno rozpustnej wersji dodaję do niej odrobinę oliwy truflowej. Przepycha!
czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5-6
Składniki:
- 350-400 g pietruszki
- 600-650 g selera
- 300 g ziemniaków
- 1 spora cebula
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- 1,5-2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek, albo oleju
- do podania: ser typu parmezan, płatki chili, ewentualnie oliwa truflowa
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, albo olej.
Wrzucamy cebulę i smażymy aż do całkowitego zeszklenia. Dorzucamy ziarenka pieprzu i listki laurowe.
Dodajemy pietruszkę, selera i ziemniaki.
Zalewamy bulionem. Powinien sięgać około 2 cm ponad warzywa.
Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną.
Wyciągamy listki laurowe i blendujemy. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, dodajemy więcej bulionu.
W razie potrzeby solimy i pieprzymy.
Podajemy posypane serem typu parmezan i płatkami chili.
Pysznie smakuje z odrobiną oliwy truflowej.
Smacznego!
Dodaj komentarz