Tradycyjne bitki wołowe

Tradycyjne bitki wołowe.

Tradycyjne bitki wołowe.

Macie już pomysł na niedzielny obiad? Kulinarne wynalazki są przewspaniałe, ale raz na jakiś czas zaczyna mi się tęsknić za prawdziwym, tradycyjnym obiadem. Smacznym mięskiem, z ziemniakami i surówką. I zdaje się, że to nie tylko moje tęsknoty.
Kilka dni temu On wkroczył do domu z miną myśliwego po udanym polowaniu i niezwykle dumny położył przede mną kawał wołowiny. Z enigmatyczną miną patrzył się na mnie przez chwilę, po czym zameldował: dawno nie było bitek. No w sumie dawno, więc czemu nie. I tak stały się bitki wołowe.

czas przygotowania: 90-100 minut
poziom trudności: średni
ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,6 kg mięsa wołowego (najlepiej udźca wołowego)
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonych grzybów (np. podgrzybków)
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

Mięso myjemy, obieramy i kroimy (w poprzek włókien) na plastry grubości około 1 cm.
Każdy plaster rozklepujemy i posypujemy pieprzem.
Uwaga na sól – dodamy ją dopiero na etapie duszenia. Przed smażeniem nie solimy.
W niewielkim garnku z grubym dnem, w którym później będziemy dusić bitki rozgrzewamy oliwę. Każdy kawałek mięsa obsmażamy z dwóch stron i odkładamy na bok. Nie wylewamy sosu, który wyciekł w czasie smażenia.
Cebulę kroimy w półplasterki, a grzyby lekko kruszymy.
Do garnka wkładamy kolejno: warstwę mięsa (posypujemy solą) cebulę i trochę grzybów. Czynność powtarzamy przy kolejnej warstwie.
Tak przygotowane mięso zalewamy wodą (do linii mięsa), przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 60 minut.
Mięso powinno być delikatne i lekko się rozpadać. Jeśli po upływie godziny nadal jest twarde, dolejcie trochę wody i duście je do skutku.

Tradycyjne bitki wołowe.

Tradycyjne bitki wołowe.

Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.