Nastała jesień, a jaka pora roku, takie sałatki. Latem królowały warzywa i lekkie dodatki. Teraz potrzebne są produkty, które dadzą energię do walki z zimnem. Właśnie takim daniem jest sałatka z dzikiego ryżu, łososia i cukinii, którą możecie podawać na ciepło, albo na zimno.
czas przygotowania: 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 4
Składniki:
- 100 g dzikiego ryżu (na sucho)
- 100 g ryżu pełnoziarnistego (na sucho)
- 100 g uprażonych pestek dyni
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- 200 – 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 zielona papryka
- 1 średnia cukinia
- 1 mały pęczek grubego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- ewentualnie: 1 czubata łyżka czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Dziki ryż i ryż pełnoziarnisty gotujemy w osolonej wodzie (każdy rodzaj ryżu gotujemy osobno). Po ugotowaniu wyciągamy z wody, odcedzamy i lekko studzimy.
Cukinię kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy oliwę.
Smażymy 2 minuty energicznie mieszając. Dodajemy czosnek utarty na tarce o małych oczkach i pokrojonego w paseczki łososia. Smażymy jeszcze minutę.
Dodajemy na patelnię obydwa rodzaje ryżu i uprażone pestki z dyni. Chwilę smażymy, często mieszając.
Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę zieloną paprykę, posiekany szczypiorek i pomidorki pokrojone w plasterki. Ewentualnie dosypujemy czosnek niedźwiedzi.
Całość mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, uważając, żeby pomidorki się nie rozpadły.
Tak przygotowaną sałatkę można podawać na ciepło (prosto z patelni), ale i na zimno. W obydwu wariantach smakuje przepysznie.
Smacznego!
A gdzie rośnie dziki ryż 😂😂
W dzikiej dziczy 😀 😉