Sylwestrowa noc jest bardzo długa, co nie znaczy, że zamiast szampańsko się bawić, powinniście spędzać czas w kuchni, szykując kolejne dobroci dla gości. Przygotowanie tych nachosów nie zajmie Wam dużo czasu. Najdłużej trwa przygotowanie półproduktów, ale kiedy będą gotowe, wystarczy Wam już tylko kilka minut i gotowe. Spokojnie możecie je zaserwować (cieplutkie) w trakcie imprezy. Na pewno będą gwiazdą sylwestrowego przyjęcia.
czas przygotowania: 35-40 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 6
Składniki:
- 350-360 g ulubionych nachosów
- 250-300 g sera żółtego w kawałku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej
- 2 duże pomidory
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 ml śmietany 18%
- odrobina oliwy
- ewentualnie: 150 g pikantnego chorizo
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników.
Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach, pomidory kroimy w kosteczkę, a szczypiorek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy czerwoną fasolę z przyprawą meksykańską. Jeżeli chcecie przygotować wersję z chorizo, do dodajcie na patelnie również tę kiełbaskę.
Na dno naczynia żaroodpornego sypiemy trochę sera żółtego. Układamy warstwę nachosów i posypujemy ją serem. Powtarzamy czynność, tak, żeby w naczyniu znalazły się dwie warstwy nachosów przełożonych serem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 8-10 minut.
Wyciągamy z piekarnika. Posypujemy fasolą (albo fasolą z chorizo) i pomidorami.
Na wierzchu robimy kleksy ze śmietany i całość posypujemy szczypiorkiem.
Podajemy cieplutkie.
Smacznego!
Dodaj komentarz