Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane.

A może w szale świątecznych przygotowań mała przerwa na herbatkę i ciacha? Do takiego małego relaksu świetnie nadają się kruche i banalnie proste w przygotowaniu ciasteczka maślane.
Gwarantuję Wam, że jeżeli skusicie się na nie pierwszy raz, później regularnie będziecie do nich wracać.

czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie i pieczenie
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 3,5 blaszki

Składniki:

  • 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g mąki
  • aromat waniliowy

Przygotowanie:

Żółtka zasypujemy cukrem pudrem i ucieramy na jednolitą masę.
Dodajemy mąkę, masło i aromat waniliowy. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Najlepiej zostawić ciasto w lodówce przez całą noc.
Dzielimy na 4 części. Kolejno, z każdej formujemy wałeczek, który kroimy na cienkie plasterki.
Każdy plasterek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Każdą porcję ciasteczek pieczemy przez około 10 minut.

Kruche ciasteczka maślane.

Kruche ciasteczka maślane.

Smacznego!

Jedna odpowiedz do Kruche ciasteczka maślane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.