Zupa z selera i pietruszki

Zupa krem z pietruszki i selera.

Zupa z selera i pietruszki.

A może troszkę słońca na talerzu? Seler z pietruszką, jak zawsze w formie 🙂
Ta kremowa i delikatna zupa najsmaczniejsza jest z odrobiną sera i chili. W mocno rozpustnej wersji dodaję do niej odrobinę oliwy truflowej. Przepycha!

czas przygotowania: do 60 minut
poziom trudności: łatwy
ilość porcji: 5-6

Składniki:

  • 350-400 g pietruszki
  • 600-650 g selera
  • 300 g ziemniaków
  • 1 spora cebula
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, albo oleju
  • do podania: ser typu parmezan, płatki chili, ewentualnie oliwa truflowa

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, albo olej.
Wrzucamy cebulę i smażymy aż do całkowitego zeszklenia. Dorzucamy ziarenka pieprzu i listki laurowe.
Dodajemy pietruszkę, selera i ziemniaki.
Zalewamy bulionem. Powinien sięgać około 2 cm ponad warzywa.
Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną.
Wyciągamy listki laurowe i blendujemy. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, dodajemy więcej bulionu.
W razie potrzeby solimy i pieprzymy.
Podajemy posypane serem typu parmezan i płatkami chili.
Pysznie smakuje z odrobiną oliwy truflowej.

Zupa krem z pietruszki i selera.

Zupa z selera i pietruszki.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.